Jak dodać wydarzenia z kalendarza fundacji do swojego kalendarza Google

Jak pokazuje poniższy obrazek wystarczy kliknąć w plusik w dolnym prawym rogu kalendarza.

Dodawanie kalendarza Google.

Po kliknięciu, gdy nie jesteśmy zalogowani pojawi się nam znajome okienko widoczne poniżej.

Jak założyć konto Gmail by mieć dostęp do kalendarza Google w następnym artykule poniżej o wszystko mówiącym tytule „Jak założyć konto na Google i jakie daje nam to korzyści„.

1 Jaki Komunikat się pojawi gdy nie jesteśmy zalogowania na swoje konto Gmail/Google, a wcześniej kliknęliśmy na plus w dolnym prawym rogu kalendarza Google danej osoby/organizacji/firmy

Taki komunikat się pojawi gdy nie jesteśmy zalogowania na swoje konto Gmail/Google, a wcześniej kliknęliśmy na plus w dolnym prawym rogu kalendarza Google danej osoby/organizacji/firmy.

Natomiast, gdy jesteśmy zalogowani to ujrzymy następującą stronę z komunikatem do zaakceptowania.

2 Komunikat jaki się pojawi gdy jesteśmy zalogowania na swoje konto Gmail/Google gdy klikniemy na plus w dolnym prawym rogu kalendarza

Komunikat jaki się pojawi gdy jesteśmy zalogowania na swoje konto Gmail/Google, a wcześniej kliknęliśmy na plusik w dolnym prawym rogu kalendarza.

Po naciśnięciu przycisku „Tak, dodaj ten kalendarz” pojawią się w naszym kalendarzu wydarzenia z kalendarza Fundacji Nie Dzieli Nas Wiek.

3 Co się pojawi gdy dodamy kalendarz naszej fundacji do naszego kalendarza Google

Co się pojawi gdy dodamy kalendarz naszej fundacji do naszego kalendarza Google.

Gdy chcemy, aby wydarzenia z danego kalendarza nie wyświetlały się, to po lewej stronie na dole pod napisem „Inne kalendarze” możemy odznaczyć kwadracik, a jeśli chcemy całkowicie usunąć wydarzenia (cały kalendarza który właśnie zasubskrybowaliśmy) to klikamy we wspomnianym polu „Inne kalendarze” w odwrócony trójkącik na „Ustawienia” jak widać poniżej.

4 - Usunięcie subskrypcji nie naszego kalendarza w Google na naszym koncie

Usunięcie subskrypcji kalendarza fundacji w Google na naszym koncie w naszym kalendarzu.

Następnie – jak poniżej – tam gdzie widać jedynkę w kółeczku klikamy „Anuluj subskrypcję”.

5 Anulowanie subskrypcji kalendarza Google innej osoby/organizacji

Anulowanie subskrypcji kalendarza Google innej osoby/organizacji w tym wypadku Fundacji Nie dzieli Nas Wiek.

Jak założyć konto na Google i jakie daje nam to korzyści

Zanim założymy konto na Google, co daje nam wiele korzyści dodatkowych, warto obejrzeć poniższy filmik przedstawiający pokrótce historię firmy Google, choćby po to by zapoznać się z usługami najbardziej powszechnymi i popularnymi wśród internautów, które mają rozszerzone opcje, gdy założymy konto na Gmail-u. Ponadto filmik ten wyjaśnia w bardzo przystępny sposób jak potężne bazy Google są przeszukiwane aby odnaleźć pożądaną przez nas stronę internetową na podstawie wpisanych przez nas słów. Dodatkowo dowiemy się jeszcze o wielu innych projektach realizowanych przez firmę Google które zrewolucjonizują nasz świat i mentalność.

Korzyść którą już teraz warto nadmienić jest taka, że to co oznaczamy na mapach Google jako tzw. pinezkę (to jest jedna z usług publicznie dostępnych) po zalogowaniu do naszego konta możemy wysyłać komuś lub sobie link na komórkę dokładnie określający miejsce naszego spotkania.

A tu prosto i przystępnie opowiedziane jak założyć konto Gmail. Mimo, iż nasz cel to zwykle posiadanie konta pocztowego to jednak uzyskujemy dostęp do wielu usług dostępnych na koncie Google, ale o tym napiszę i pokażę trochę dalej jak wspomnę o usługach.

Teraz jeszcze tylko jeden mały szczegół wart poznania jeśli chcemy szybko i sprawnie zabezpieczyć naszą pocztę i wszelkie dane przed włamywaczami i złodziejami (Crackerami i Script kiddierami) oraz mniej szkodliwymi Hackerami.

Dodam jeszcze na wstępie dwa obrazki, aby łatwo znaleźć ustawienia dodatkowych zabezpieczeń naszego konta, bo filmik, a w nim prezentacja lektora, zaczynają się od wyświetlonej strony z ustawieniami bezpieczeństwa naszego konta.

Rys.1. Aby wejść na ustawienia swojego konta Gmail kliknij na ikonkę po prawej u góry przedstawiającą twojego awatara, a następnie tekst „Moje konto” na niebieskim polu.

Rys.2. Pojawi się strona z ustawieniami konta Gmail.

To co widać na dwóch powyższych obrazkach (Rys. 1 i Rys. 2) to sposób w jak dochodzimy do miejsca/obrazka od którego zaczyna się poniższy filmik, gdy jesteśmy zalogowani na swoim nowym koncie Gmail.

Po obejrzeniu powyższego filmiku o bezpieczeństwie warto pamiętać jeszcze o jednym zdarzeniu które ma miejsce, gdy logujemy się na obcym komputerze lub/i innej przeglądarce. Jak widać to na poniższych obrazkach – Rys. 3.

Rys.3. Logowanie z innego urządzenia – krok 1 i 2.

Pamiętajmy by nie zaznaczać pola na Rys.3 w kroku 2 pokazanego czerwoną strzałką, bo na nic nasze zabezpieczenia.

* * * * * *

Jeśli jednak tak się zdarzy to klikamy na widoczny tutaj link do Weryfikacja dwuetapowa i na samym dole strony do której on nas prowadzi klikamy USUŃ WSZYSTKIE  w polu Zaufane urządzenia. Prawdopodobnie zostaniemy wcześniej poproszeni o wpisanie swojego hasła jeszcze raz zanim na tą stronę weryfikacji dwuetapowej wejdziemy.

Jeśli zalogujemy się na obcym urządzeniu mobilnym (np. komórka, tablet) to klikamy na widoczny link do Ostatnio używanych urządzeń oraz klikamy na urządzenie i dajemy USUŃ. Jednak jeśli nie widzimy przycisku usuwania to klikamy w podany tu link Sprawdzanie zabezpieczeń, a następnie przycisk GOTOWE by przejść do zakładki Sprawdź ostatnie zdarzenia związane z bezpieczeństwem i klikamy w przycisk COŚ JEST NIE TAK by zmienić hasło. Wtedy zmieniamy hasło do konta i nastąpi automatyczne wylogowanie ze wszystkich urządzeń w tym z komputera w domu, a zatem warto zapamiętać sobie nowe hasło.

* * * * * *

Teraz wspomnę jeszcze o kilku usługach które otwierają przed nami nowe możliwości, gdy jesteśmy zalogowani do swojego konta Gmail na komputerze stacjonarnym lub urządzeniu mobilnym.

Aby je podejrzeć tak jak to widać na Rys.4 poniżej, na już klikniętym i dzięki temu rozwiniętym menu, obecne są ikony wybranych usług dostępnych na koncie Gmail dające nam dostęp do usług Google.

Rys.4. Wybrane aplikacje na koncie Gmail/Google.

Najważniejsza z nich to serwis społecznościowy nazywany Google Plus i często zapisywany jako g+ lub G+, który jest bardzo podobny do Facebooka. Jednak wyraźna różnica jest taka, że na g+ można wejść i przeglądać bez ograniczeń wszystkie wpisy/posty. Jedyne ograniczenie występuje wtedy, gdy nie jesteśmy zalogowani na swoim koncie Gmail w tej samej przeglądarce, bowiem wtedy nie możemy jedynie komentować i dzielić się wpisami z innymi na swoim profilu g+.

Zatem już dwa powody do założenia konta Gmail mamy. Kolejny ważny argument to ten, że w serwisie Google Plus istnieje bardzo wiele tematycznych grup nazywanych kolekcjami np. „Gotowanie” – to hasło pod którym możemy znaleźć wiele przepisów wraz ze zdjęciami i filmikami.

Oczywiście dodam, że nie musimy zakładać, ani posiadać lub w każdej chwili możemy usunąć konto na G+ i to bez utraty adresu email.

Kolejny czyli trzeci powód dla którego warto mieć pocztę na Gmail-u to możliwości rozmawiania przez Hangout (odpowiednik Facebookowego Messengera), który przy dostępie do internetu w komórce przez wi-fi lub sieć komórkową daje taką możliwość i to przez wi-fi za darmo, a przez sieć komórkową znacznie taniej. Bowiem Hangout generuje znacznie mniej danych niż messenger podczas rozmowy, ale o tym w następnym artykule może na naszym otwartym profilu g+, a póki co w naszej kolekcji Google bez tajemnic – wiedza (nie)tajemna można znaleźć inne ciekawe wpisy oprócz tych kierujących na naszą stronę.

Dysk Google to dla nas trzecia korzyść i zarazem usługa bardzo dla nas cenna czyli obecnie to 15 GB miejsca na dysku w internecie dostępnych na start i to przez cały czas za darmo z każdego miejsca na świecie, gdzie jest dostęp do internetu.

Poza tym mamy do dyspozycji kalendarz (czwarta korzyść) w którym możemy sami sobie wpisać coś do przypomnienia lub importować do naszego kalendarza spotkania które ktoś już wcześniej wprowadził – proszę spojrzeć artykuł powyżej o Kalendarzu Google pt. „Jak dodać wydarzenia z kalendarza fundacji do swojego kalendarza Google„. Na przykład z naszego otwartego publicznego kalendarza Fundacji dostępnego na podstronie naszej w zakładce Kalendarz. Klikamy w plusik po prawej na dole i, gdy jesteśmy zalogowani na naszym koncie to dodajemy kalendarz fundacji do naszego kalendarza.

Poza tym jest jeszcze kolejna pozytywna niespodzianka. Możemy jak przez Facebookowego Messengera porozmawiać przez Googlowego Hangouta o którym wcześniej wspomniałem. Dodatkowy plus jest ten, że do rozmowy przez Hangout – także głosowej i opcjonalnie wideorozmowy – przez komórkę lub tablet wystarczy zainstalować aplikację Hangout, mieć konto na Google i znać adres e-mailowy innej osoby na Gmailu. Zatem można być anonimowym jeśli tego chcemy.

Na koniec można sobie obejrzeć jeszcze filmik Pani Kasi od momentu 2:17  (minuty:sekundy), aby trochę bardziej poznać usługę Gmail i ustawić sobie wygląd na dla nas bardziej przyjazny.

To co już teraz wiemy nam wystarczy, ale jak chcemy wiedzieć więcej to c.d.n. w następnym artykule może już na otwartym serwisie społecznościowym Google Plus naszej Fundacji.

A tu jeszcze jeden link do ciekawego artykułu o 26 trików Google z których można skorzystać nie mając konta Gmail.

Linki do stron instytucji i organizacji dla przypomnienia

Poniżej zostały umieszczone linki które zadaniem autorów serwisu zawierają lub odnoszą się do informacji użytecznych.

Jeśli Szanowni Seniorzy znaleźli ich zdaniem przydatne linki do stron oraz serwisów i chcą się nimi podzielić z innymi seniorami, także z poza Fundacji Nie dzieli nas wiek, to zapraszamy do kontaktu z nami przez formularz na górze tej podstrony o nazwie Kontakt.

Linki zamieszczone poniżej, po kliknięciu na nie, uruchamiają się zawsze w osobnej zakładce.

Użyteczne linki do:

PEFRON

MOPS Kraków

Magiczny Kraków

NGO* Kraków

*Organizacja pozarządowa (ang. non-government organization, popularny skrót NGO) – organizacja działająca na rzecz wybranego interesu i niedziałająca w celu osiągnięcia zysku.

Kardiologia, Serce i Choroby Serca

Co po zawale

Portal o cukrzycy

Forum o cukrzycy dla cukrzyków i nie tylko

Informacje dla pacjentów urologicznych

Stowarzyszenie Mężczyzn z Chorobami Prostaty „GLADIATOR”

UroConti – Stowarzyszenie Osób z NTM

Centrum Psychoonkologii Stowarzyszenie UNICORN

Parafia na osiedlu Azory

Zaprzyjaźnionych z nami stron:

Polski Związek Emerytów, Rencistów i Inwalidów Kraków – Krowodrza II

oraz ich strona na profilu społecznościowym Google Plus.

Warto tu zajrzeć, bo mają sporo zdjęć.

Naszych serwisów społecznościowych:

Google Plus

Push notifications – użyteczne, ale dla kogo i dlaczego? A w ogóle co to jest?

„Push notifications” należy rozumieć jako „Aktywne powiadomienia”, a dosłownie tłumaczy się „Pchać powiadomienia”.

W przypadku witryny naszej Fundacji Nie Dzieli Nas Wiek jest kilka bez sprzecznych zalet takiego przekazywania sobie treści.

Po pierwsze, posty pojawiają się na podstronach naszego serwisu średnio rzadziej niż jeden na trzy dni. Zatem nie zostaniemy zasypani nadmiarem tak pojawiających się wiadomości. No może dwa razy w miesiącu, ale nawet wtedy malutkie okienka, które pojawią się po prawej u dołu, po 20 sekundach znikają.

Po drugie, my chcemy wiedzieć co się dzieje w klubie seniora na Azorach, a w danym dniu nie mogliśmy być w klubie, gdy Pani Joasia lub Pani Grażynka o czymś informowały obecnych. Trudno by Pani Joasia i Pani Grażynka do każdego członka z osobna dzwoniła. Jest nas wielu i będzie więcej.

Po trzecie, my dość często włączamy nasze przeglądarki (Firefox lub Chrome) i nie zawsze zaglądamy na stronę naszej Fundacji lub zwyczajnie coś nam umknie.

Po czwarte, nawet lepiej czasami o czymś zostać poinformowanym jeszcze raz, niż wcale. To takie użyteczne dodatkowe przypomnienie, bo krótkie i można je kliknąć, a wtedy od razu wejdziemy na dany post.

Po piąte i ostatnie na podstronie Aktualności pojawiają się ważne doniesienia o darmowych biletach, zniżkach lub imprezach na które trzeba się zapisywać szybko, bo liczba miejsc ograniczona, albo akcje w których warto wziąć udział jako aktywny senior. Czasami także na podstronie Senior rzadko czytanej także pojawia się użyteczna wiedza i dane.

Zanim przejdę do know-how jeszcze wyjaśnię pokrótce jak działają te Push notifications.

Przeglądarki takie jak Firefox, Chrome i Safari, gdy są uruchomione przez nas lub przez nasz system operacyjny (Windows, Android itp.) mogą z dowolnej witryny/serwisu internetowego odbierać krótkie powiadomienia tekstowe. Powiadomienia tekstowe przeglądarki tj. Firefox, Chrome i Safari odbiorą, gdy im na to pozwolimy. A jak to zrobić to już bardziej pokażę na obrazkach poniżej niż w kilku słowach opiszę.

A teraz do rzeczy aby wiedzieć co i jak zrobić by być doinformowanym.

Można rzec krótko. Klikamy tam, gdzie pokazuje nam czerowna strzałka na obrazkach z wyjątkiem UNSUBSCRIBE. A jak się kliknie przypadkiem przycisk UNSUBSCRIBE to w tym samym miejscu koniecznie klikamy SUBSCRIBE by otrzymywać powiadomienia, bo przecież na nich nam zależy. Powodzenia.

Który format wybrać …, bo PDF znamy.

Większość zna format PDF, cześć format MOBI a inna cześć zapewne także słyszała o formacie ePUB. Ale to nie wszystkie formaty. Rodzi się pytanie który format wybrać i dlaczego. Polecam zatem do przeczytania krótki i rzeczowy artykuł o wdzięcznym tytule „E-book. Formaty książek dla laików”.

Z kolei w serwisie stacja7 można pobrać dla przykładu plik w dwóch formatach. Oprócz zalet i wad formatów MOBI i ePUB można osobiście porównać wielkość tych plików i samemu stwierdzić czy to zaleta czy wada w odniesieniu do rozmiaru pamięci w naszych urządzeniach przenośnych.

Dla przykładu wybrałem właśnie ten dokument, bo dotyka on problemów ekologii, innowacji i rozwoju zrównoważonego.

Laudato Si można też czytać jako HTML lub pobrać w formacie PDF. Mamy wówczas pełne porównanie.

Dla dociekliwych i niecierpliwych wyjaśnienie na Wikipedii co oznacza Laudato si´ oraz samej encykliki w dużym skrócie.

Niech delfiny sprawdzą jakość naszego łącza internetowego i … ;-)

Opowieść malowana obrazem i dźwiękiem o ssakach bliższych nam bardziej niż szympansy nie tylko ze względu na inteligencję, ale również zwyczaje. Mój Przyjaciel Delfin to film który warto obejrzeć by zobaczyć jak chęć pomocy istocie niepełnosprawnej sprawia, iż będąc słabymi nawet w sytuacji bez wyjścia możemy osiągnąć cel, bo ludzie mają dobre serca i warto być pełnym miłości. Można to robić w bardzo prosty sposób podając dalej to co nazywamy dobrem.

A tu zobaczymy delfinki na żywo.

Przydatny słownik rosyjskiego w wersji elektronicznej online

Kliknij w ten link po prawej => Translator Googla

Nie każde tłumaczenie jest najlepsze, ale na zajęciach komputerowych można zapytać i powiedzą co i jak zrobić by szybko oraz sprawnie zrobić zadanie bez słownika książkowego oraz przy tym usłyszeć wymowę, a także zobaczyć zapis fonetyczny.

A tu przykład użycia:

Kizomba

Próbka Kizomby czyli filmik do obejrzenia jak można się ruszać w każdym wieku. Wystarczy wytrwałość i gram inwencji.

Poćwiczmy swoją myszkę

Prasa elektroniczna za darmo

Prasa do poczytania – w tym „Głos seniora” – wystarczy wpisać w polu w którym znajduje się napis „Search issuu” tekst Głos Seniora i nacisnąć Enter na klawiaturze by znaleźć dowolny numer i sobie poczytać za darmo. Jest znacznie więcej prasy i czasopism po polsku. Wystarczy znać prawidłowy tytuł gazety.

Są także artykuły naukowe napisane po polsku i z dobrze opisanymi obrazkami np. artykuł o podstawowych zabiegach resuscytacyjnych u osób dorosłych oraz zastosowaniu automatycznych defibrylatorów zewnętrznych.

Poza tym to dobre miejsce by poćwiczyć sobie użycie myszki.

Czy dana informacja to reklama czy użyteczne dane

Jak rozpoznać wiarygodną informację? PRAWDA czy FAŁSZ?

Oprócz informacji na tematy kardiologiczne można na podstronie tego forum – do którego nas kieruje powyższy link – znaleźć kilka użytecznych sugestii i uwag na temat tego jak odróżnić czy dany tekst jest „artykułem sponsorowanym”, nie zawierającym żadnej użytecznej treści lub ich niewiele, od artykułu wartościowego. Oczywiście każdą informację zdobytą przez internet skonsultujmy zawsze z lekarzem.