Push notifications – użyteczne, ale dla kogo i dlaczego? A w ogóle co to jest?

„Push notifications” należy rozumieć jako „Aktywne powiadomienia”, a dosłownie tłumaczy się „Pchać powiadomienia”.

W przypadku witryny naszej Fundacji Nie Dzieli Nas Wiek jest kilka bez sprzecznych zalet takiego przekazywania sobie treści.

Po pierwsze, posty pojawiają się na podstronach naszego serwisu średnio rzadziej niż jeden na trzy dni. Zatem nie zostaniemy zasypani nadmiarem tak pojawiających się wiadomości. No może dwa razy w miesiącu, ale nawet wtedy malutkie okienka, które pojawią się po prawej u dołu, po 20 sekundach znikają.

Po drugie, my chcemy wiedzieć co się dzieje w klubie seniora na Azorach, a w danym dniu nie mogliśmy być w klubie, gdy Pani Joasia lub Pani Grażynka o czymś informowały obecnych. Trudno by Pani Joasia i Pani Grażynka do każdego członka z osobna dzwoniła. Jest nas wielu i będzie więcej.

Po trzecie, my dość często włączamy nasze przeglądarki (Firefox lub Chrome) i nie zawsze zaglądamy na stronę naszej Fundacji lub zwyczajnie coś nam umknie.

Po czwarte, nawet lepiej czasami o czymś zostać poinformowanym jeszcze raz, niż wcale. To takie użyteczne dodatkowe przypomnienie, bo krótkie i można je kliknąć, a wtedy od razu wejdziemy na dany post.

Po piąte i ostatnie na podstronie Aktualności pojawiają się ważne doniesienia o darmowych biletach, zniżkach lub imprezach na które trzeba się zapisywać szybko, bo liczba miejsc ograniczona, albo akcje w których warto wziąć udział jako aktywny senior. Czasami także na podstronie Senior rzadko czytanej także pojawia się użyteczna wiedza i dane.

Zanim przejdę do know-how jeszcze wyjaśnię pokrótce jak działają te Push notifications.

Przeglądarki takie jak Firefox, Chrome i Safari, gdy są uruchomione przez nas lub przez nasz system operacyjny (Windows, Android itp.) mogą z dowolnej witryny/serwisu internetowego odbierać krótkie powiadomienia tekstowe. Powiadomienia tekstowe przeglądarki tj. Firefox, Chrome i Safari odbiorą, gdy im na to pozwolimy. A jak to zrobić to już bardziej pokażę na obrazkach poniżej niż w kilku słowach opiszę.

A teraz do rzeczy aby wiedzieć co i jak zrobić by być doinformowanym.

Można rzec krótko. Klikamy tam, gdzie pokazuje nam czerowna strzałka na obrazkach z wyjątkiem UNSUBSCRIBE. A jak się kliknie przypadkiem przycisk UNSUBSCRIBE to w tym samym miejscu koniecznie klikamy SUBSCRIBE by otrzymywać powiadomienia, bo przecież na nich nam zależy. Powodzenia.