Jak założyć konto na Google i jakie daje nam to korzyści

Zanim założymy konto na Google, co daje nam wiele korzyści dodatkowych, warto obejrzeć poniższy filmik przedstawiający pokrótce historię firmy Google, choćby po to by zapoznać się z usługami najbardziej powszechnymi i popularnymi wśród internautów, które mają rozszerzone opcje, gdy założymy konto na Gmail-u. Ponadto filmik ten wyjaśnia w bardzo przystępny sposób jak potężne bazy Google są przeszukiwane aby odnaleźć pożądaną przez nas stronę internetową na podstawie wpisanych przez nas słów. Dodatkowo dowiemy się jeszcze o wielu innych projektach realizowanych przez firmę Google które zrewolucjonizują nasz świat i mentalność.

Korzyść którą już teraz warto nadmienić jest taka, że to co oznaczamy na mapach Google jako tzw. pinezkę (to jest jedna z usług publicznie dostępnych) po zalogowaniu do naszego konta możemy wysyłać komuś lub sobie link na komórkę dokładnie określający miejsce naszego spotkania.

A tu prosto i przystępnie opowiedziane jak założyć konto Gmail. Mimo, iż nasz cel to zwykle posiadanie konta pocztowego to jednak uzyskujemy dostęp do wielu usług dostępnych na koncie Google, ale o tym napiszę i pokażę trochę dalej jak wspomnę o usługach.

Teraz jeszcze tylko jeden mały szczegół wart poznania jeśli chcemy szybko i sprawnie zabezpieczyć naszą pocztę i wszelkie dane przed włamywaczami i złodziejami (Crackerami i Script kiddierami) oraz mniej szkodliwymi Hackerami.

Dodam jeszcze na wstępie dwa obrazki, aby łatwo znaleźć ustawienia dodatkowych zabezpieczeń naszego konta, bo filmik, a w nim prezentacja lektora, zaczynają się od wyświetlonej strony z ustawieniami bezpieczeństwa naszego konta.

Rys.1. Aby wejść na ustawienia swojego konta Gmail kliknij na ikonkę po prawej u góry przedstawiającą twojego awatara, a następnie tekst „Moje konto” na niebieskim polu.

Rys.2. Pojawi się strona z ustawieniami konta Gmail.

To co widać na dwóch powyższych obrazkach (Rys. 1 i Rys. 2) to sposób w jak dochodzimy do miejsca/obrazka od którego zaczyna się poniższy filmik, gdy jesteśmy zalogowani na swoim nowym koncie Gmail.

Po obejrzeniu powyższego filmiku o bezpieczeństwie warto pamiętać jeszcze o jednym zdarzeniu które ma miejsce, gdy logujemy się na obcym komputerze lub/i innej przeglądarce. Jak widać to na poniższych obrazkach – Rys. 3.

Rys.3. Logowanie z innego urządzenia – krok 1 i 2.

Pamiętajmy by nie zaznaczać pola na Rys.3 w kroku 2 pokazanego czerwoną strzałką, bo na nic nasze zabezpieczenia.

* * * * * *

Jeśli jednak tak się zdarzy to klikamy na widoczny tutaj link do Weryfikacja dwuetapowa i na samym dole strony do której on nas prowadzi klikamy USUŃ WSZYSTKIE  w polu Zaufane urządzenia. Prawdopodobnie zostaniemy wcześniej poproszeni o wpisanie swojego hasła jeszcze raz zanim na tą stronę weryfikacji dwuetapowej wejdziemy.

Jeśli zalogujemy się na obcym urządzeniu mobilnym (np. komórka, tablet) to klikamy na widoczny link do Ostatnio używanych urządzeń oraz klikamy na urządzenie i dajemy USUŃ. Jednak jeśli nie widzimy przycisku usuwania to klikamy w podany tu link Sprawdzanie zabezpieczeń, a następnie przycisk GOTOWE by przejść do zakładki Sprawdź ostatnie zdarzenia związane z bezpieczeństwem i klikamy w przycisk COŚ JEST NIE TAK by zmienić hasło. Wtedy zmieniamy hasło do konta i nastąpi automatyczne wylogowanie ze wszystkich urządzeń w tym z komputera w domu, a zatem warto zapamiętać sobie nowe hasło.

* * * * * *

Teraz wspomnę jeszcze o kilku usługach które otwierają przed nami nowe możliwości, gdy jesteśmy zalogowani do swojego konta Gmail na komputerze stacjonarnym lub urządzeniu mobilnym.

Aby je podejrzeć tak jak to widać na Rys.4 poniżej, na już klikniętym i dzięki temu rozwiniętym menu, obecne są ikony wybranych usług dostępnych na koncie Gmail dające nam dostęp do usług Google.

Rys.4. Wybrane aplikacje na koncie Gmail/Google.

Najważniejsza z nich to serwis społecznościowy nazywany Google Plus i często zapisywany jako g+ lub G+, który jest bardzo podobny do Facebooka. Jednak wyraźna różnica jest taka, że na g+ można wejść i przeglądać bez ograniczeń wszystkie wpisy/posty. Jedyne ograniczenie występuje wtedy, gdy nie jesteśmy zalogowani na swoim koncie Gmail w tej samej przeglądarce, bowiem wtedy nie możemy jedynie komentować i dzielić się wpisami z innymi na swoim profilu g+.

Zatem już dwa powody do założenia konta Gmail mamy. Kolejny ważny argument to ten, że w serwisie Google Plus istnieje bardzo wiele tematycznych grup nazywanych kolekcjami np. „Gotowanie” – to hasło pod którym możemy znaleźć wiele przepisów wraz ze zdjęciami i filmikami.

Oczywiście dodam, że nie musimy zakładać, ani posiadać lub w każdej chwili możemy usunąć konto na G+ i to bez utraty adresu email.

Kolejny czyli trzeci powód dla którego warto mieć pocztę na Gmail-u to możliwości rozmawiania przez Hangout (odpowiednik Facebookowego Messengera), który przy dostępie do internetu w komórce przez wi-fi lub sieć komórkową daje taką możliwość i to przez wi-fi za darmo, a przez sieć komórkową znacznie taniej. Bowiem Hangout generuje znacznie mniej danych niż messenger podczas rozmowy, ale o tym w następnym artykule może na naszym otwartym profilu g+, a póki co w naszej kolekcji Google bez tajemnic – wiedza (nie)tajemna można znaleźć inne ciekawe wpisy oprócz tych kierujących na naszą stronę.

Dysk Google to dla nas trzecia korzyść i zarazem usługa bardzo dla nas cenna czyli obecnie to 15 GB miejsca na dysku w internecie dostępnych na start i to przez cały czas za darmo z każdego miejsca na świecie, gdzie jest dostęp do internetu.

Poza tym mamy do dyspozycji kalendarz (czwarta korzyść) w którym możemy sami sobie wpisać coś do przypomnienia lub importować do naszego kalendarza spotkania które ktoś już wcześniej wprowadził – proszę spojrzeć artykuł powyżej o Kalendarzu Google pt. „Jak dodać wydarzenia z kalendarza fundacji do swojego kalendarza Google„. Na przykład z naszego otwartego publicznego kalendarza Fundacji dostępnego na podstronie naszej w zakładce Kalendarz. Klikamy w plusik po prawej na dole i, gdy jesteśmy zalogowani na naszym koncie to dodajemy kalendarz fundacji do naszego kalendarza.

Poza tym jest jeszcze kolejna pozytywna niespodzianka. Możemy jak przez Facebookowego Messengera porozmawiać przez Googlowego Hangouta o którym wcześniej wspomniałem. Dodatkowy plus jest ten, że do rozmowy przez Hangout – także głosowej i opcjonalnie wideorozmowy – przez komórkę lub tablet wystarczy zainstalować aplikację Hangout, mieć konto na Google i znać adres e-mailowy innej osoby na Gmailu. Zatem można być anonimowym jeśli tego chcemy.

Na koniec można sobie obejrzeć jeszcze filmik Pani Kasi od momentu 2:17  (minuty:sekundy), aby trochę bardziej poznać usługę Gmail i ustawić sobie wygląd na dla nas bardziej przyjazny.

To co już teraz wiemy nam wystarczy, ale jak chcemy wiedzieć więcej to c.d.n. w następnym artykule może już na otwartym serwisie społecznościowym Google Plus naszej Fundacji.

A tu jeszcze jeden link do ciekawego artykułu o 26 trików Google z których można skorzystać nie mając konta Gmail.