Dzień Otwarty MPK

1. PROJEKT: Dzień Otwarty w MPK, dedykowany osobom starszym

2. DATA: niedziela, 25 wrzesień 2016r.

3. CZAS I MIEJSCE: 10.00 – 13.00; zajezdnia tramwajowa w Podgórzu, ul. Brożka 3

4. PLANOWANE ATRAKCJE:

a/ technologiczne:

– przedstawienie innowacyjnych rozwiązań, udogodnień wprowadzanych w nowoczesnych pojazdach, które stanowią o komforcie i bezpieczeństwie podróży i które MPK wprowadza do eksploatacji (prezentowane pojazdy – krakowiaki, autobusy ekologiczne)

– pokazanie prowadzonych inwestycji Firmy, tj. po raz pierwszy umożliwienie zwiedzania z przewodnikiem części nowej hali napraw, dzięki czemu każdy senior będzie mógł zobaczyć jak nowoczesne technologie są stosowane przez MPK, aby każdego dnia pasażerowie mogli bezpiecznie i komfortowo podróżować pojazdami

– prezentacja nowoczesnych, ekologicznych pojazdów, które sukcesywnie zakupuje MPK z myślą o mieszkańcach, aby podróżowało się lepiej, łatwiej i wygodniej – na przykładzie autobusów typu Solaris, tj. metrostyle, hybrydowy i electric oraz nowy „euro6”.

b/ edukacyjne:

– przez cały czas trwania imprezy będą emitowane filmy MPK w Sali CK1, np.: 140 lat komunikacji miejskiej, parada pojazdów z okazji 140-lecia, dzień dziecka w MPK, przejazd tramwajem Ojca Świętego

– prezentacja służb MPK, które wspierają transport poprzez bezpośrednią interwencję w mieście – pokazanie pracy inspektorów, ich narzędzi pracy: radiowóz, skuter, pogotowie techniczne

– pokazanie możliwości zakupu biletów poprzez prezentację automatów biletowych KKM i sposobu ich obsługi

– udział policji i straży miejskiej / instruktaż policji polegający na informowaniu o zagrożeniach, a także pokazy pierwszej pomocy prowadzone przez strażników miejskich

c/ atrakcje:

– prezentacja tramwaju papieskiego przez motorniczego, który miał okazję poprowadzić ten tramwaj i przewieźć papieża podczas Światowych Dni Młodzieży

– możliwość poprowadzenia bombardiera

– przejazd tramwajem NGT8 przez myjnię

– zwiedzanie pojazdów zabytkowych: Ikarus, wagon N20

– prezentacja nowoczesnych autobusów typu solaris

– występ aktorów z Teatru Ludowego, którzy poprowadzą imprezę i zapewnią dobry humor